Αλεξάνδρα Σκαράκη

Η Ελένη Καραγιάννη είναι παιδοψυχίατρος, υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια ψυχοθεραπευτών, διευθύντρια του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη»

Η Ελένη Καραγιάννη είναι παιδοψυχίατρος, υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια ψυχοθεραπευτών, διευθύντρια του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη». Το βιβλίο της «Δικαίωμα στον παράδεισο» (εκδ. Αρμός) περιλαμβάνει διηγήματα όπου η ψυχολογία συναντά τη λογοτεχνία. Πρόκειται για ανθρώπινες ιστορίες που θέτουν υπαρξιακά ερωτήματα, καθώς οι ήρωες αναμετριούνται με το νόημα της ζωής, τη μοναξιά, την ατέλεια, τις εσωτερικές συγκρούσεις και την επιθυμία να συναντηθούν αυθεντικά με τους άλλους.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το βιβλίο του Ρεκαλκάτι «Με ανοιχτό βιβλίο», την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη και τα «Απαντα» του Ελύτη, που δεν λείπουν ποτέ.

Ποιος ήρωας /ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Κάθε ηρωίδα που έβλεπε μακριά και δημιουργούσε ξεπερνώντας την εποχή της. Κάθε κορίτσι που ονειρευόταν, ακόμη και αν υπήρχε μόνο μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή, ίσα ίσα για να χωράει ένα αστέρι! Κάθε γυναίκα που κέρδισε την αγάπη και τον έρωτα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ουγκώ, τον Σαίξπηρ, τον Ελύτη, τον Εσε, τον Ντοστογιέφσκι, την Μπροντέ, την Αγκαθα Κρίστι… και θα απολάμβανα τον τρόπο που θα επικοινωνούσαν μεταξύ τους!

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας την «Ανθρωπότητα» του Μπρέγκμαν, έμαθα ότι η ανθρωπότητα βαδίζει προς το καλύτερο!

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Εκτίμησα και θαύμασα το ημερολόγιο του Μάρκου Αυρήλιου.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Κάστρο» του Κρόνιν, αγαπημένο από τα εφηβικά χρόνια, για την έμπνευση που προσφέρει το πρόσωπο ενός ανθρωπιστή γιατρού.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου;

Μου έχει χαρίσει η εργασία μου το πολύτιμο δώρο, να συμπορεύομαι με τους ανθρώπους στον δρόμο της αυτογνωσίας. Καθώς ξεδιπλώνουν αυθεντικά τον εαυτό τους και αγωνίζονται να διασώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει ατομικός παράδεισος. Παράδεισος είναι οι άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση ότι παραιτούμαστε από τη φαντασίωση ενός παραδείσου που χαρίζεται, που δεν έχει κόπο, δεν έχει προσωπική ευθύνη.

Ποια η σημασία του παραδείσου για εσάς;

Ο παράδεισος των διαπροσωπικών σχέσεων είναι πολύ σημαντικός για μένα.

Με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον;

Να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ερωτήματα που θέτουν οι άλλοι στη ζωή μάς αφορούν, όπως μάς αφορούν και οι απαντήσεις που δίνουν. Να ενδιαφερθούμε να μάθουμε την ιστορία τους. Να τους προσεγγίσουμε με διεύρυνση του μυαλού και της καρδιάς.