Κανένας δεν είναι ελεύθερος

όσο υπάρχουν δυστυχίες.

Αλμπέρ Καμύ


Η Ελληνική Συνομοσπονδία των Οικογενειακών Συστημικών Ψυχοθεραπευτών ΕΘΟΣ είμαστε συγκλονισμένοι από την απαράδεκτη εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία και εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράσταση στις οικογένειες των Ουκρανών που δέχονται την βίαιη επίθεση στην χώρα τους, στα σπίτια τους, στη ζωή τους.


Η εισβολή αυτή μπορεί να προσπαθεί να δικαιολογηθεί με όρους γεωπολιτικούς, αλλά καταστρέφει τη ζωή των ανθρώπων και παράγει πόνο και δυστυχία που δεν θα σταματήσει να υφίσταται, ακόμη και αν παύσουν οι μάχες.
Τα τανκς και τα αεροπλάνα δεν κατεδαφίζουν κτίρια, αλλά βιάζουν ανθρώπινες υπάρξεις. Δεν μπορούμε ως οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές που αρνιόμαστε να διαχειριζόμαστε με όρους ατομικότητας την ψυχική διαταραχή, να κλείσουμε τα μάτια εμπρός στις καταστροφικές συνέπειες του κοινωνικού υπερσυστήματος που δεν αφήνει τα παιδιά και τις οικογένειες να ζήσουν με όνειρα, αφού τα πυροβολεί μεταφορικά και κυριολεκτικά.Δεν μπορούμε να βάζουμε ατομικές ταμπέλες για φοβίες, άγχη και καταθλίψεις, αφού όποιος δεν δυσκολεύεται από την περιρρέουσα κατάσταση, όχι μόνο δεν είναι υγιής, αλλά τραγικά αναίσθητος.

Ταυτόχρονα καθώς γνωρίζουμε ότι στην εποχή μας δεν υφίστανται κλειστά συστήματα, το ψυχικό τραύμα δεν θα περιοριστεί μόνο στους Ουκρανούς πολίτες, αλλά θα αφορά και τις οικογένειες των Ρώσσων, ακόμη και των επομένων γενεών, αλλά και τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Ως ελάχιστη άμεση συνεισφορά των συστημικών οικογενειακών ψυχοθεραπευτών αναλαμβάνουμε την ψυχική συμπαράσταση των Ουκρανών που ευρίσκονται στην Ελλάδα και ως μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οικογενειακών Θεραπευτών EFTA (European Family Therapy Association) θα απευθυνθούμε στους Ρώσσους συναδέλφους να εκφράσουν και εκείνοι τον αποτροπιασμό τους για όσα απάνθρωπα παράγει ο «εκλεγμένος» δικτάτοράς τους.
.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΘΟΣ

Δρ. Δημήτρης Καραγιάννης Ιωάννα Καραβούλια

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια