” Αυτά που μας Ενώνουν ” 10ο συμπόσιο Αντίστιξης, Αρχαία Ολυμπία 2017
” Ευχαριστιακός τρόπος ζωής ”, Κανάκης Μενέλαος, Μωραϊτάκη Αναστασία, Τριανταφύλλου Ρένα.
Πώς μπορεί να παραχθεί και να κατακτηθεί ο ευχαριστιακός τρόπος ζωής ως αποτέλεσμα πορείας και, τελικά, στάσης ζωής;
Η ευχαριστία μοιάζει με μια διεργασία που ξεκινά από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, συνεχίζεται εξελικτικά σε όλες τις αναπτυξιακές φάσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και επιλέγεται ως συνειδητή θέση ζωής από τον ενήλικα σε οποιοδήποτε σημείο της προσωπικής του πορείας, ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειες του. Ο ευχαριστιακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει όχι μόνον τις χαρές, αλλά και τις δοκιμασίες.
Ευχαριστώντας και στη δυσκολία και στη χαρά φαίνεται πως διευρύνουμε τα όριά μας, διευρύνουμε τη δυνατότητά μας να τα βλέπουμε όλα ως ευκαιρίες: Ακόμη και τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν την αρνητικότητα, την προσβολή και την υποτίμηση, να τα βλέπουμε ως εκπαιδευτές και να τα ευχαριστούμε, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να εξελιχθούμε, βοηθώντας μας να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.
Ο δρόμος αυτός είναι μια μακρά και επίπονη πορεία, που όμως μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα καταφέρουμε να συγχωρέσουμε τον άλλον και να τον εμπιστευτούμε. Κατ’ επέκταση, σημαίνει να συγχωρέσουμε και να εμπιστευτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό.