Επίλυση Συγκρούσεων στον Εργασιακό Χώρο
Επίλυση Συγκρούσεων στον Εργασιακό Χώρο
Οι διαμάχες στον εργασιακό χώρο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα και στην αποτελεσματικότητα της ομάδας, αφού δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και εντάσεις μεταξύ των συναδέλφων.
Οι διαμάχες είναι δυνατόν να εγείρονται από πολλές αιτίες που περιλαμβάνουν τη διαφορετικότητα των προσωπικών χαρακτήρων, κρυφές ατομικές ατζέντες, συγχίσεις των εργαζομένων για την ιεραρχία, κακή οριοθέτηση και δυσλειτουργικές συναντήσεις (meetings) του προσωπικού.
Αν οι διαφορές αφορούν διαφορετικές αντιλήψεις για την επίτευξη του στόχου, τότε δύνανται να αποτελούν πολύτιμες υγιείς διαφωνίες που να οδηγούν σε εμπλουτισμό των δυνατοτήτων της επαγγελματικής ομάδας. Πολλές φορές όμως οι διαφωνίες αποτελούν το σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος, όπως οργανωτικοί λόγοι, εμπλοκή υποομάδων με διαφορετικούς στόχους, διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ των μελών, παιγνίδια εξουσίας και διαμάχη μεταξύ ατομικών επιδιώξεων και στόχων της ομάδας.
Μια σοβαρή ανάληψη επίλυσης των συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο αφορά τόσο στην άμεση επίλυση της σύγκρουσης, όσο και στην κατανόηση της οργάνωσης και των δυναμικών της ομάδας που επιτρέπουν ή ακόμη και ευνοούν την ανάπτυξη δυσλειτουργιών.
Η εστίαση στην επεξεργασία των συγκρούσεων γίνεται όχι στην εμμονή στο πρόβλημα, αλλά στην επίτευξη λύσης με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων προσωπικών ικανοτήτων των εργαζομένων και την ανάδειξη των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου.
Η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων που είναι προς το συμφέρον όλων, καθώς και η δημιουργία ενός θετικού συναισθηματικού μικροκλίματος στον επαγγελματικό χώρο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επίλυσης των όποιων συγκρούσεων, που όχι μόνο θα αποτρέψει τις μελλοντικές συγκρούσεις, αλλά θα σημάνει και την επίτευξη νέων στόχων και νέων προοπτικών.
Η δημιουργία ενός θετικού μικροκλίματος στον επαγγελματικό χώρο ευνοεί τελικά όχι μόνο την αποτροπή των συγκρούσεων, αλλά και την επίτευξη νέων στόχων και νέων προοπτικών.